Telefonintervju med Tore Sognefest.
Bosted Bergen. Jazz og Rockemusiker gjennom 10 år. Lærer. I det siste har han dukket oppi NRK's ungdomsprogram, TV2's God ettermiddag Norge, og dessuten i div. nærradioer og aviser. Han blir også aktivt brukt som foredragsholder på alt fra skoler, til fritidsledere og i Adventmenigheten hvor han hører hjemme i dag. Hva han snakker om? Jo hvilken farlig makt særskilt musikk har i dagens samfunn og da spesielt blant de unge. Boken han kom ut med i 1992, er full av verdifull og overraskende informasjon, og er godt dokumentert. (se baksiden)
 
En ettermiddag tok vi en telefon og stilte noen spørsmål:
Har kirkebrannene i det siste, også i din by, aktualisert det du skriver om i boken?
Ja, mer aktuelt enn noen gang er avsløringene rundt musikken som maktfaktor og ødeleggelse av sinnets helse. "Greven" som står mistenkt for noen av brannene har selv beskrevet sin vei fra musikken og inn det okkulte.

Du var popmusiker tidligere og spilte vel da mye av den musikken du nå advarer mot?
Før jeg ble kristen spilte jeg til dans hver helg i seks år, jeg har sunget f.eks. "Stairway to heaven" mange ganger. Jeg forstår enda hvorfor jeg likte musikken. Og det tok sin tid fra jeg begynte å finne ut mer og mer om denne musikken til det slapp meg helt. Men jeg vet dette er åndskamp. Livsbetydning henger sammen med miljø og identifikasjon i ung alder. Det kan være vanskelig å løsrive seg. Noen må bruke lang tid. Andre kutter tvert over.

Opplever du motstand fra de som dyrker denne musikken?
Å, ja! Jeg blir ofte beskyldt for å ikke ha peiling på musikk, spesielt av de som lovpriser rock.
 

Ungdom har fortalt meg at på enkelte diskotek med den "verste" musikken skapes det alltid aggressivitet og slåsskamper?
Det har klar sammenheng med bruk av visse rytmer som jeg beskriver i boken. Men det brukes også lyseffekter i tillegg for å få dette til. Det manipulerer hjernebølgene slik at opplevelsen blir maksimalt ekstatisk. I Manchester f.eks. ble det rapportert mye vold etter at denne kombinasjonen ble populær på byens diskotek gjennom "house"-musikken.

Du avslører overraskende i boken at ødeleggelse av ungdom spesielt gjennom musikk, var en planlagt strategi lenge før den dukket opp?
Først vil jeg si at kritikk av denne musikken ikke er rettet mot alle artister. Disse er også ofte offer for bevisst manipulasjon.
Ungdom har vel til alle tider protestert mot det meste i tiden og samfunnet. I planene for en ny verdensorden, er det derfor viktig å holde ungdommen nede, holde dem tause. De må bevares i sin egen kultur hvor de ikke stiller så mange spørsmål eller er særlig politisk aktiv. Derfor denne bevisste nedbrytning gjennom musikk og narkotiske stoffer. En slik gruppe mennesker vil etterhvert være lite interessert i hvem som styrer, bare de får beholde sin kultur og dyrke sine idealer.

Har du spesielle kjennetegn på Satans musikk?
MONOTONI : Ensformighet og gjentagelser, samt lite variasjon. Vi hører det samme i noen kristne forsamlinger dessverre, at det "varmes" opp før møtet med slik musikk. Musikken har makt til å tilrettelegge resten. Man blir forberedt på en slik måte at man blir mindre kritisk til det som blir sagt senere, og falske budskaper blir lettere akseptert. Det er manipulasjon med kroppens egne rytmer som gjør dette, du kommer på en måte i utakt med deg selv. I det andre Vatikankonsil blev denne møteformen med musikk planlagt i økumenikkens tjeneste, for å samle de "atskilte" brødre. Det er ikke tilfeldig at dette angrepet mot de kristne kommer samtidig med nedbrytelsen gjennom. rockemusikken. Satan vet at han har kort tid igjen. (Åp. )

I din bok har du også med en liste over 40 kjente kristenpop artister som har baklengsbudskap på sine plater. Har du fått noen respons på disse avsløringene?
Det har vært lite respons på akkurat det, hvilket egentlig er overraskende. Baklengs budskapene er gjennomgående en oppfordring om å ta dyrets merke, og prise Satan.

Hvilke synspunkter har du på New-Age musikk?
Denne musikken er vakker og stimulerer sansene, men det er lett å bli lurt hvis det kombineres med okkulte teknikker. En av Satans mekanismer er å tømme sinn og tanke for deretter å fylle opp med fantasireiser. Dette ser vi også gjennom ulike rollespill som ungdommer er opptatt av. Uten å være klar over det, lærer sunn ungdom å tenke i okkulte baner og utføre okkulte ritualer. Mange kjente rocke grupper, som f.eks. Styx og Led Zeppelin og Enga har fått inspi rasjon fra okkultisten J.R. Tolkien, som er inspirator til disse rollespillene.

Har du noengang fått spørsmål om hva slags musikk du selv lytter til?
Ja, mange ganger! Jeg hverken kan eller vil gi noe standardsvar på hvilken musikk andre skal lytte til. Men det er viktig å vite og kjenne til musikkens virkning. Musikk må velges som en velger sunn mat. Du kan ikke bare følge følelsene, men også bruke forstanden. Det er viktig å ikke henge seg opp i en musikkform som er preget av monotoni eller som er altfor overdramatisert eller sentimental. Dette kan likså godt gjelde klassisk musikk. Tenk etter om du får lyst til å lese i Bibelen eller fordype deg i verdifull og oppbyggende litteratur etter å ha hørt på din favorittmusikk. Hvis ikke, må du vurdere hvor mye musikken egentlig betyr for deg i forhold til de evige verdier. Musikk kan også være svært verdifull og oppbyggende, og musikkterapi hjelper mange.

Takk for samtalen, Tore, og vi her i "Mens vi venter" ber om at Gud må velsigne deg og din familie og ditt virke fremover.
 

NOEN RAPPORTERTE VIRKNINGER FRA ROCKENS VERDEN.

- Datteren er ikke til å kjenne igjen.. Hun farer opp og vil drepe foreldrene. Hun skjærer Satan merker på armen med kniv og snakker bare om å brenne ned kirker. Denne skrekkhistorien er full av slike utsagn. Men hvor en blir ei normal ung jente forandret til det ugjenkjennelig? Bergens tidende forteller at jenta ble satanist etter å ha kontakt med "tungrock-miljøet". To venninner begynte å høre på "death"- og "black-metal"- musikk 12 år gamle.

- Vi må fortelle nordmenn hva disse death metal-musikerne i Bergen og Oslo påfører barn, sier foreldrene med tårer i øynene.
- Vi må bli trodd snart. Folk må skjønne at det må stoppes.
Dagen, Fredag 5. Mars
 
 

ROCKEIDOLENES LIV

OG LIVSHOLDNING.

Stoff har vært en del av mitt liv de siste årene. Jeg liker sterke stoffer. Jeg hater alt som sløver meg ned. Jeg tror at rock er farlig. Den kan føre til mye vondt i vesten, til en mørk epoke. Jeg føler det som om vi fremelsker noe som er mørkere enn oss selv. Rock har alltid vært djevelens musikk. Du klarer aldri å overbevise meg om at det ikke er slik. Intervju med David Bowie,

"Jeg har solgt min sjel til djevelen" (John Lennon)
 opp topp


Mens Vi Venter - nr.  5 April/Mai 1993