Arkeologi 

AARONS FUNN

En del av de som har vært med på våre turer til Israel kjenner Aaron.

Under sakser vi fra UpDate International (Australia):

1 Juli i år ringte Aaron Sen oss fra London for å rapportere at han akurat var kommet hjem fra en dykketur der israels barn krysset Rødehavet.

"Jeg fant et 4-eikers hjul," forklarte han, "og dusinvis av ben-rester. Jeg tok med meg to av benrestene og fikk dem testet ved Stockholms universitet (avdeling for Osteologi). De identifiserte dem som del av en manns lårben. mannen hadde vært mellom 160-170 cm høy."

Da Aaron spurte dem om benrestenes alder, fikk han opplyst; "De er svært, svært gamle. Benrestene er mineraliserte." Det betyr at benceller erstattes av mineralerstatninger.

Herren gir oss gjentatte muligheter til å kjenne sannheten vedrørende oppdagelsene. Det er ikke lenger noen undskyldning for ikke å tro.Er det virkelige Ai funnet?

De fleste arkeologer lokaliserer i dag det bibelske Ai ved ruinhaugen et Tell, men den har ifølge mange forskere altfor mange svakhetsmomenter. Nå har man startet utgravninger på et langt mer sannsynlig sted Khirbet el-Maqatir, melder det i siste nummer av TEL. Nye utgravninger i Khirbat el-Maqatir er en alternativ løsning. Her er det funnet festningsverker og en imponerende mur med en tykkelse på 3,8 meter. Dersom dette stemmer ble byen ødelagt ca. 1550 f.Kr. (Bibelens tidsregning sier rundt 1500 tallet). Dersom dette viser seg å være det virkelige Ai, må lokaliseringen av Betel flyttes nærmere til Jerusalem ved El-Bireh.

Ai ble ødelagt etter andre forsøk bare få dager etter at israelittene erobret Jeriko. Josva kap. 7 og 8.


Moses`åpning: er beduinenes navn på overgangsstedet 

Små barn vi for en tid tilbake traff, lekende i sjøkanten på Nuweibas sydspiss, fikk se luftfoto av sitt hjemsted for første gang. De bærer i navnet på stedet med seg hendelsen som ble omtalt over hele det dakjente området: MUZAYYINAH

 

Flyfoto av Nuweiba-stranden som beduinbarna der fikk se. Barna gjenkjente Wadi-Watir og landsbyene. Muzayyinah øverst på bildet. Bildet under til venstre viser kart over stranden med navnene på landsbyene som barna kjente igjen: Tarabin (hvor festningen ligger), Wasit (som er det samme navnet som egypterne brukte på den gamle hovedstaden Theben, nå Luxor) og helt syd ligger Muzayyinah , som på arabisk betyr åpningen til Moses. nettopp på dette stedet, langt ut i vannet, har nå flere vi kjenner sett vognhjulene og andre rester fra Faraos hær. En av våre lesere har spurt om reiseruten israelittene tok. Under viser vi et kart med ruten opptegnet. Legg merke til AlThamad (Etham), hvor de snudde fra veien og gikk sørover gjennom Wadi Watir mot Nuweiba. (A4 kart kan bestilles fra oss) 

Under: kart over Nuweibastranden 
sørover mot Nuweiba. opp topp


Mens Vi Venter - Nr. 22 (6.årgang 3/1998)
http://welcome.to/MensViVenter